De feiten over groene thee!

Groene thee. Je hebt er waarschijnlijk al veel over gehoord, voorbij zien komen in het nieuws of over gelezen op social media. De ene keer hoor je dat je van groene thee af kunt vallen. Dan wordt er gezegd dat groene thee je beschermt tegen het krijgen van kanker. Weer een ander bericht zegt dat groene thee helemaal niet zo gezond is. Maar wat is hiervan nou waar en wat is dikke onzin? Ik vertel het je in deze blog!

Groene thee Dietist Amersfoort

Het zit dus zo:

De gezondheidsraad heeft veel onderzoek gedaan naar de effecten van groene thee op de gezondheid van de mens.

Enkele bevindingen die zij gedaan hebben zijn:

  1. Groene thee verlaagd de systolische bloeddruk met 2 mmHg bij het gebruik van 3 koppen per dag. Hiervan is het bewijskracht groot.
  2. Groene thee kan bij gebruik van 3 koppen per dag het ‘slechte’ cholesterol verlagenmet 0,05 mmol/l. Hiervan is het bewijskracht groot.
  3. Het gebruik van 3-4 koppen groene thee zorgt voor een vermindering van 10% op het krijgen van een beroerte en een vermindering van 15% op het krijgen van Diabetes Mellitus type 2.
  4.  Er is geen verband gevonden tussen groene thee en het krijgen van verschillende soorten kanker.
  5.  Er is geen verband gevonden tussen groene thee en een depressie.
  6. Echter is er te weinig bewijskracht om uitspraak te doen over groene thee en het effect op het lichaamsgewicht. Als er gezegd wordt dat je van groene thee af kunt vallen is dit dus niet juist.

Er werd gezegd dat de flavonoïden in thee zouden zorgen voor een beschermend effect tegen kanker omdat ze werken als antioxidant. Dit is echter nog niet bewezen.

Zo, dit zijn de feiten op een rij! Nu kun je zelf een oordeel creëren over groene thee!

Dat groene thee het gewicht laat verminderen is dus in ieder geval niet juist! Wel is het zeker een gezonde keuze en kan je het beter kiezen dan een suikerhoudende drank. Niks mis met een lekker kopje thee.

hee. Zorg er alleen wel voor dat je er geen suiker aan toevoegt.

Referentie;

– Thee. Achtergronddocument bij Richtlijnen Goede Voeding van 2015. Gezondheidsraad. nov. 2015.

– Thee. Voedingscentrum. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx

Comments are closed.