Diëten op eigen houtje VERSUS dieetbegeleiding van een diëtist.

Dietist Celine Amersfoortdiëten die er tegenwoordig zijn. Koolhydraat arm, vetarm, het appeltjes dieet, diëten waarbij je geen brood meer mag eten, noem het maar op. Maar wat is nou een goed dieet? Wat zorgt ervoor dat een dieet vol te houden is en hoe ontstaat het jojo-effect? Wat doet een diëtist nou eigenlijk? Allemaal vragen waar je misschien al over na hebt gedacht, maar nog geen antwoord op hebt.

Het zit dus zo:

Van een dieet volgen waarbij je zo gaat eten dat je minder calorieën binnen krijgt, dan je normaal gesproken op een dag binnen krijgt, val je af. Dit is waarom crash diëten vaak goed helpen. Neem bijvoorbeeld een sapjes/shakes dieet. Je lichaam krijgt alleen voeding binnen uit shakes. Dit zorgt voor een lagere inname in kilocalorieën (kcal), waardoor je snel afvalt. Vaak duurt zo’n dieet een paar weken (als je dat al vol kunt houden). Maar wat als het dieet afgelopen is? Dat is het punt waarbij veel mensen erachter komen dat zij niet geleerd hebben wat gezond eten is en hoe je verder kunt gaan om je gezonde gewicht te behouden. Mensen gaan vaak weer eten zoals ze voorheen gewend waren en komen weer aan in gewicht, wat het jojo-effect wordt genoemd. vaak komen mensen daarna dus weer aan in gewicht en starten een tijd later weer hetzelfde of een nieuw dieet om het er weer af te krijgen. Zo kan je natuurlijk jaren door gaan, ik snap wel waarom sommige mensen daar moedeloos van worden.

Heel leuk en aardig dus al die verschillende diëten, maar wat schiet je er mee op op lange termijn?

Diëtisten zijn er voor jou om samen met je te kijken naar doelen (gericht op het individu), beoordelen of alle nodige voedingsstoffen binnen komen (Erg belangrijk! Iets wat je met een shake-dieet vaak mist) en helpen je om je streefgewicht te halen of te behouden. De werkwijze van een diëtist is als volgt: er wordt gekeken naar je huidige leefstijl en gewoonten en deze worden naar wens persoonlijk aangepast op een manier waarvan jij denkt dit vol te kunnen houden. De begeleiding kan naar wens duren. Wat erg fijn is aan langs komen bij een diëtist, is dat je een stok achter de deur krijgt en mentale steun wanneer je hier behoefte aan hebt. Doe je het op eigen houtje, dan heb je dit natuurlijk niet. Voordeel: je leert wat gezonde voeding is, waar je de rest van je leven wat aan hebt.

1-0 voor de diëtisten als je je gewicht op langere termijn onder controle wil hebben!

Wil jij langs komen in mijn praktijk?

Leuk! Neem contact met mij op en dan plannen we samen een afspraak in.

Comments are closed.